Het kloppend hart van een P1200
Het zal in 1975 zijn geweest. De P1200-1 en de P1100-44 draaiden bij HSA (Hollandse Signaal Apparaten fabriek tegenwoordg Thalys genaamd) in Hengelo. Er werd in 4 ploegen gewerkt op de ISA, 7 dagen per week.
De P1000 systemen werden optimaal gebruikt. Ik weet niet meer wat de aanleiding was maar ik kreeg het idee de klok van de systemen sneller te laten lopen. Dat zou puur winst zijn aan rekentijd. Ik speelde wat met het idee hoeveel sneller en wat zouden de risico's zijn wat betreft MTBF (Mean Time Between Failure). Er mochten natuurlijk geen extra storingen door worden geintroduceerd. Diegenen die zich nog de leiding van de ISA's en die van HSA in het bijzonder weten te herinneren kunnen zich de druk voorstellem ten aanzien van de uptime van de systemen. Denkend aan de tolerantie van de componenten en met vertrouwen in de ontwerpers in Apeldoorn, leek me 10% wel een goed uitgangspunt.
In de P1000 systemen werd op het K52 kaartje een klokpuls gemaakt van 8 megaherz. Doel was dus zoeken naar een kristal van 8,8 megaherz. Dat zoeken viel erg mee want een van de programma's die op de systemen draaiden was het voorraad beheer. Met enige hulp gezocht en al snel de lijst gevonden met kristallen. Een kristal van 8,8 megaherz was niet op voorrraad maar wel 8,55 megaherz. Andere waarden waren ver buiten de 10% zodat ik dat niet aan durfde.
Met een interne orderbon naar het magazijn en ik moet zeggen dat de grootste klus was het wachten voor het loket van het magazijn. Het kristal paste mechanisch niet, maar met een soldeerbout bij de hand was dat geen probleem. Even solderen en op afspraak de P1200-8 down. K52 vervangen, systeem power on, system test, memory test en zowaar geen probleem. Het systeem weer terug gegeven aan de operators.
In onze moderne PC's is het “overclocken” een hobby en wordt veel bedreven door hackers.
Deze P1200-8 zal een van de eerste zo niet het eerste systeem zijn dat is “overclocked”.
Netto scheelde dat meer dan 6 uur pure CPU tijd in de week het geen overeenkomt met een hele shift. Na de P1200-8 moest ook de P1100-44 er aan geloven. Dat was een teleurstelling want direct bij de eerste test bleef het systeem hangen, De P1100 is dus niet te “overclocken”. Voor HSA was dat niet zo'n probleem want de P1100-44 werd vervangen door de P1200-1.
Deze proto type P1200 werd overgenomen van Plan-Q (Philips -Eindhoven) .
( In de kelders van Plan-Q is op dit moment (2013) een prachtige boekenzaak van piere + de slegte gevestigd)
Ook dit systeem werd voorzien van een “overclocked” K52 kaart met een 8,55 megaherz kristal. En draaide zonder problemen. Daarna kwam er een 3' systeem bij de P1200-32. Alle 3 de P1200 systemen hebben zonder mankeren tot aan hun einde uitstekend gefunctioneerd.
Ik heb de vonst als IDEE ingediend in de ideeenbus en later werd ik daarvoor beloond met een geld bedrag en een gouden speld met briljant. Deze werden uitgereikt door onze toenmalige technisch directeur, dhr P. Kuijpers op het rayoncenmtrum aan de Geldropseweg te Eindhoven.
Nog steeds is dit kloppend hart van de P1000 in mijn bezit en als ik de spanning er op zet komt het hart weer tot leven.